Társadalmi állásfoglalás (?), és jogi nyilatkozat

 

Figyelem! A Szakgyűjtemény által tulajdonolt anyagok, relikviák – függetlenül attól, hogy itt be lettek-e mutatva vagy sem – , NEM KÉPEZIK ÜZLET TÁRGYÁT, magyarul: nem eladók!!!

Egy magánmúzeum esetében kicsit indokolatlannak tűnhet, hogy az üzemeltetők efféle nyilatkozatra kényszerülhetnek, vagy kényszerülnek. A valóság ezzel szemben mást mutat – sajnos volt már rá példa korábban, hogy a potenciális szponzor, vagy adományozó a “politikai irányultságunkat” firtatta, még mielőtt bármiféle megállapodást köthettünk volna.. Talán a XXI. században végre már nyugodtan mellőzni lehetne ezeket a felesleges köröket, az ilyen-olyan eredetű gyanakvásokat, csak sajnos ez errefelé közel sem ennyire egyszerű. Öntsünk hát tiszta vizet a pohárba!

Tudomásul kell venni, Magyarországon szinte mindenki betegesen bizalmatlan a másik iránt, főleg ha a megszokottól eltérő formátumú magánkezdeményezésről van szó. Sajnos, nem is mindig alaptalan ez a fajta bizalmatlanság, mi azonban maximálisan távol kívánunk maradni mindennapjaink szánalmas politikai-világnézeti csatározásaitól. Álláspontunk világos: A gyűjtemény az első, az értékmentő munka! A többi pedig nem a mi dolgunk, nem ránk tartozik, ezért nem is foglalkozunk ezekkel a …. minek is nevezzem… időpocsékolásokkal!

Minden további magyarázat, kommentár nélkül, egy rövid részletet idéznék Alapszabályzatunkból. Kérem, hogy akinek bármiféle kételye van velünk szemben, szíveskedjen az alábbiakat  tanulmányozni, értelmezni – és majd utána alkosson véleményt!

Társadalmi állásfoglalás” – működési irányelveink röviden:

Múzeumunk nem politizál, nem támogat politikai pártokat, szervezeteket, vagy politikai szereplőket – ezeket nem propagálja, nem vesz részt tevékenységükben. Ugyanez vonatkozik az egyházakra,  vallásokra, azok képviselőire is.

Amennyiben munkatársaink bármelyike politikai vagy vallási állásfoglalást tesz, azt magánszemélyként teheti, és nem pedig a Múzeum képviseletében.

Szívesen együttműködünk azonban olyan szervezetekkel és magánszemélyekkel, amelyek / akik hozzánk hasonlóan ismeretterjesztő vagy muzeális tevékenységet folytatnak, vagy egyéb más ok miatt a nevezettel való együttműködés számunkra előnyös lehet. Az együttműködés mértékéről, annak időtartamáról, vagy megszüntetéséről a Vezetőség dönt.

Folyamatban levő, vagy megkezdés előtti együttműködést, vagy egyéb szerződést a Vezetőség jogosult azonnali hatállyal felmondani, ha a másik fél tevékenységében olyan változás állna be, ami veszélyezteti vagy hátráltatja a Múzeum működését.

Adományt, relikviát, támogatást stb.. bárkitől elfogadunk, a felajánló természetes vagy jogi személy – számunkra jelentőséggel amúgy sem bíró – politikai, vallási, vagy gazdasági jelentőségétől, szerepvállalásától függetlenül. Ez nem jelenti, nem jelentheti azt, hogy a Fénymúzeum bármilyen formában is azonosulna a felajánló (adományozó) világnézetével, politikai vagy egyéb állásfoglalásaival, stb..

 Közös érdekünk a teljeskörű, abszolút diszkréció – ezért értelemszerűen semmilyen formában nem kommentáljuk a velünk kapcsolatba kerülő cégek, magánszemélyek üzleti és privát ügyeit, az esetlegesen mégis birtokunkba jutott információkat bizalmasan kezeljük. 

 Együttműködő partnereinkről, támogatóinkról, harmadik fél részére – különösen ideértve az írott és elektronikus sajtó munkatársait – nem szolgáltatunk információt, nem adunk felvilágosítást, ill. ezek megszerzéséhez nem nyújtunk aktív vagy passzív segítséget.”

 

Jogi nyilatkozat:

A weblappal, annak teljes tartalmával kapcsolatosan minden szerzői, és egyéb jog fenntartva! Tilos az engedély nélküli utánközlés, a tartalom részeinek vagy egészének az írott vagy elektronikus sajtóban történő megjelentetése, a fotók engedély nélküli felhasználása.

Oktatási, ismeretterjesztési célból, “nem profitorientált” módon, egyértelmű forrásmegjelöléssel (többek között akár  www.fenymuzeum.hu link elhelyezésével), a tartalom lényegi módosítása nélkül(!!!) – külön engedélykérés mellőzésével a weblap tartalma felhasználható. Ez a könnyítés nem vonatkozik azokra a sajtótermékekre, melyek alapvetően nem műszaki, vagy tudományos-ismeretterjesztő profillal működnek, valamint azon természetes és jogi személyek publikációira, akiket korábban már rosszhiszeműnek minősítettünk. Szintén tiltott az üzleti célú felhasználás, az itt közölt információk, írások, képek, stb.. továbbértékesítése.

A nem saját készítésű fotóknál mindenütt feltüntetjük a forrást / jogtulajdonost, kivéve azoknál, ahol a szerző általunk nem azonosítható. Nem célunk semmiféle visszaélés, nem állítjuk be ezeket mintha a sajátunk lenne, azonban az ismeretlen forrásból érkezett fotók eredetét nem nyomozzuk, és felelősséget sem vállalunk miattuk!

A weblapon, ill. gyűjteményünkben előforduló “kommunisztikus tárgyak” és jelképek, mivel oktatási és ismeretterjesztő céllal vannak bemutatva, ezért nem tartoznak a Btk. 335. § hatálya alá.

Az itt található leírásokat, szakismertetőket, egyéb publikációkat igyekeztünk a lehető legnagyobb gondossággal elkészíteni, ennek ellenére tévedések, ilyen-olyan hibák előfordulhatnak. A tévedés jogát tehát fenntartjuk, ezekért, és az ebből adódó bárminemű további következmények miatti felelősségvállalást teljes egészében elutasítjuk.

Weblapunk sem most, sem a jövőben nem használ sütiket (cookie), felugró ablakokat, scripteket, harmadik féltől származó reklámokat, így Ön nyugodtan olvasgathat, böngészhet. Nem követjük webes eszközökkel Önt, nem vagyunk kíváncsiak a fogyasztási és életviteli szokásaira, nem zaklatjuk reklámokkal, kéretlen e-mailekkel, stb.. A Fénymúzeumhoz tartozó, egy jobb-emberibb társadalmat vizionáló életfilozófia, a tényleges gyakorlati-technikai tudás iránt mutatott tiszteletünk, és az elmebeteg “fogyasztói társadalom” kapzsi, környezetpusztító felfogását elutasító irányelveink miatt ezt így tartjuk helyesnek, ennek megfelelően működtetjük honlapunkat. (bár minden weblapszerkesztő és tulajdonos is így gondolkozna!)

Röviden – ennyi. Köszönöm megértésüket, és külön köszönöm eddigi adományozóink, segítőink bizalmát, amely nélkül most sem tartanánk sehol!