Tízévesek lettünk!

Akárhogy is nézzük, tíz év nagy idő. Bár a Fénymúzeum alapgondolata régebbre datálódik, az alapját képező gyűjtemény meg már bőven több mint negyedszázados, mégis, ez az elmúlt tíz év nagyon fontos szerepet játszott működésünkben.

A kezdeti, nem túl jól sikerült weblapunkból mára már tisztességesen üzemelő referenciaanyag lett, munkatársaink szakmailag felkészültebbek és gyakorlottabbak, mint korábban. Felszerelésünk, műhelyhátterünk jelentősen bővült.

Mindazonátal van még hova fejlődni, a célkitűzéseink nem változtak, az értékmentés folyamatos. Voltak és vannak problémáink, nehézségeink – de hát kinek nincsenek? Pláne egy olyan országban, ahol a műszaki muzeológia, a technikatörténet nem igazán élvezi (sok-sok visszamenőleges évtizedről beszélünk!) sem a társadalom, sem a politikai vezetők őszinte támogatását.

Aki igazán elhivatott, az túllép a problémákon. Sopánkodás helyett a megoldást keresi, és bízvást állíthatom, hogy támogatóink és barátaink-segítőink egyre népesebb táborának közreműködésével, nem vallunk szégyent a továbbiakban sem!

Ezúton köszönöm az elmúlt tíz év eredményeit azoknak, akik nélkül semmire sem juthattunk volna! Ők az adományozók, a közreműködők, a külsős és “cégen belüli” munkatársak, ismerősök, barátok – mindenki, aki valamilyen módon segítette a Fénymúzeumot az előrejutásban. Még egyszer köszönöm nekik a nehézségekben és sikerekben egyaránt bővelkedő részvételt – folytatjuk a munkát a következő tíz évben is!

Horváth Péter – 2021. január 20.