UV-sugárzók, spektroszkópiai fényforrások

Fényforrások alatt legtöbbször a látható fényt kibocsátó eszközöket értjük, ami voltaképpen természetes is. Azonban gyakran adódnak olyan feladatok, amik megoldásához valamilyen másféle, a látható tartományon kívül eső fényre van szükség – ilyenkor kerülnek elő a különféle vörösön inneni, és ibolyán túli sugárzók.

Az infravörös eszközökkel itt nem foglalkozunk külön, mivel ezt a tartományt alapvetően nem gázkisüléses eszközzel állítjuk elő, hanem speciálisan méretezett aláfűtött izzólámpákkal. Így infrasugárzó izzólámpát a „Régi izzólámpák” galériában talál az érdeklődő, mi pedig térjünk rá a másik végletre, az ultraibolya tartományra.

Csekély UV-sugárzást a túlizzított wolframszállal is el lehet érni, de az eredménye jelentéktelen, helyette a higanygőzkisülések – kisnyomású és nagynyomású egyaránt – felhasználása a bevált, járható út.
Most bemutatott sugárzóink az általuk előállított ibolyántúli sugarakat nem alakítják át látható fénnyé, nincs bennük fénypor, a kilépő UV-emissziót a fényforrás rendeltetésének megfelelően hasznosítjuk.

Mint ismeretes, UV-sugárzás kisnyomású és nagynyomású higanygőzkisüléssel egyaránt előállítható. A kétféle módszer közötti eltérés megnyilvánul a kapott hullámhosszak spektrális megoszlásában is: Kisnyomású higanygőzkisülésben a 184 és 254 nanométeres UV-C higanyvonal a jelentős – viszonylag csekély, kékes színű látható emisszió mellett – , míg a nagynyomású kisülésekben az UV-A 365 nanométer jelentkezik számottevően, erős zöldesfehér látható fény kíséretében.

A kisülőtest, illetve a búra üveganyagának alkalmas megválasztásával, a kapott fényspektrum szűrhető, bizonyos határkeretek között.

Tipikus UV-A sugárzók a képgalériában látható „ fekete” lámpák – ezeket dekorációs világításhoz, pénzvizsgálathoz, valamint speciális tudományos kutatásokhoz használják. Búrájuk, az üveganyag fajtája és fekete színezése, szinte csak a 365nm-es vonalat engedi át, a legtöbb látható fényt, és a nagyobb energiájú UV-C spektrumot visszatartja. Fényük így nem irritálja a szemet (rövid távon persze), a bőrt nem barnítja.

Az UV-B sugárzást a Lighttech-féle kerámia fejelésű szoláriumlámpa képviseli. Ez egy különleges fémhalogénlámpa, üveganyagát és a kisülőtérbe bevitt adalékokat úgy választják meg, hogy a B spektrumnak azt a legjavát sugározza főleg, ami a bőr barnítását leginkább elősegíti. Fontos, hogy az UV-C emisszió minél kisebb legyen. Arcbarnító szoláriumokban használják.

Végül következzenek az UV-C források, melyek csak hozzáértő szakember kezébe valók. Ez a biológiailag, és vegyi hatásait tekintve is legaktívabb tartomány veszélyes a szemre, veszélyes a bőrre, büdös és irritáló ózongázt termel – de ugyanakkor pusztítja a baktériumokat, vírusokat, nehezen induló vegyi reakciókat előmozdít, vizet és levegőt fertőtlenít – a szakember kezében hasznos, megbecsült segítőtársak a technika számos területén.

Működtetésük módja igen sokféle, tekintettel kivitelük számtalan variációjára. A porozás nélküli fénycsőnek látszó germicidlámpák a nekik megfelelő méretű és teljesítményű közönséges fénycsövek szerelvényeivel működnek, a szoláriumlámpához fémhalogén előtét, és gyújtókészülék használatos.

A fekete higanylámpák általában 125W-osak,így a HgLI 125 higanylámpa fojtótekercse passzol hozzájuk, a kis pénzvizsgáló fénycső elektronikus előtétet kíván. A kvarclámpák gyakran olyan fényvetőben üzemelnek, amikben az induktív előtétet ohmos ellenállás, pontosabban „cekasz” fűtőtest képviseli: jól megférnek egymással. De már a kvarclámpa is a múlt része, meg természetesen múzeumunké… És természetesen a klasszikus kevertfényű megoldás sem hiányzik: az áramkorlátozó előtét – izzószál formájában – be van építve a fényforrás búrájába, így közvetlenül a szabványos hálózati feszültségről üzemeltethető a lámpa.

A spektroszkópiai fényforrásokkal kutatók dolgoznak, az általános világítástechnikában sehol sem jutnak szerephez. Ritkaságuk, speciális kivitelük, gyakran szabványon kívüli módokon üzemeltethetőségük teszi őket technikatörténeti érdekességgé, a korukról nem is szólva…

Fotógalériánkban az összes felsorolt példára találunk létező terméket, természetesen ez még nem minden – raktárainkban ennél sokkal több UV-fényforrás várja, hogy majdani látogatóik felkeressék őket!

 

 

 

 

 

A hozzászólások le vannak tiltva.