Ipari és közvilágítási lámpatestek

A lámpatestek feladata – főleg a kültérieké – mondhatni, nem egyszerű.

A fényforrás befogadásán túl, annak fényáramát a lámpatestnek kell megfelelően irányítania, különféle optikai eszközökkel tükröznie és szórnia. Szintén a lámpatest feladata a segédberendezések – gyújtó, fojtó, stb.. – rögzítése, és az összes beépített eszköz időjárás elleni védelme.

Tökéletes lámpatest nincs, de egy-egy adott célra kifejleszthető nagyon jól sikerült termék, amelyik gyakran hosszú évtizedeken keresztül is kiválóan megállja a helyét.
Az itt bemutatott lámpatestek részletesebb leírásától eltekintünk, de egyes típusokat mégis muszáj néhány sorban ismertetni, technikatörténetű meghatározó voltuk miatt.

Tipikus 60-as évekbeli konstrukció a „VBKM-Gomba” és a Ravill lámpatest – mindkettő újdonság volt a maga korában, a hazai közvilágítási-korszerűsítés úttörőiként – még fénycsöves kivitelben – főleg a budapesti Nagykörúton szerepeltek, a közismert ostornyeles lámpaoszlopokra szerelve. Magasban a Ravill az úttestet világította, lejjebb pedig az oszlop két oldalára függesztett „Gomba” a járdát szórta meg fényével.
Látványos, szép megjelenésük sokáig látható volt a Körúton, azonban a karbantartásuk nehézkes volt, az állandó hibajelenségek miatt csakhamar lecserélték őket.

Volt higanylámpás változatuk is, ez jobban elterjedt, itt-ott ma is előfordulnak. A VBKM 3×80 HgL izzóhoz, a Ravillok 2×125, 1×250, 2×250, és 4x250W HgL fényforrásokhoz készültek.
A Ravill utóda a már zárt lámpateres, plexibúrás Mono és TwinEKA, mely alapból higanylámpához készült.
A VBKM –gomba után a vele kompatibilis, de magasságában kisebb „Kúpos-EKA” érkezett, a legelső széria 2db izzólámpához készült, majd hamarosan megjelent a 2×125 wattos higanylámpás kivitel.
Ez utóbbi két konstrukció egészen a kilencvenes évek végéig sokfelé kitartott a közvilágításban.

A TI-BA és a „Mamusz” lámpák elsősorban az ipari térvilágításban voltak elterjedtek.
Kiváló, és ma is eredményesen használható a 80-as évek elején megjelent Tungsram-Schréder Z-sorozat bármelyik tagja. Kompakt felépítésű, tartós, jól megtervezett lámpatestek, melyek ma is megállják a helyüket. Sokfelé találkozni még velük.

Az egyéb ipari és közvilágítási lámpatestek nagyszámú variációik okán, terjedelmi korlátaink miatt sem kerülnek ismertetésre, azonban amint be tudjuk rendezni végleges kiállításunkat, ott találkozhat velük szemtől-szembe az érdeklődő, akár üzemeltetés közben is. Méreteik miatt, amúgy sem fotózhatók kellően jól, érdemesebb őket a saját valóságukban megnézni!

De azért az alábbi képgalériában van mit nézni még így is…

A hozzászólások le vannak tiltva.