Higanygőzlámpák

A különféle higanygőzlámpák hosszú évtizedekig Magyarországon és külföldön is, az egyik legelterjedtebb fényforrásnak számítottak. Ez tartott “Nyugaton” talán a nyolcvanas évek elejéig, nálunk pedig 1990-től kezdve, több lépcsőben megvált tőlük főleg a budapesti közvilágítás-üzemeltető, de vidéken is jórészt felszámolták a higanylámpás közvilágítást, általában a helyi anyagi lehetőségek függvényében.

Budapesten 2000-2002 között gyakorlatilag mindenhol megszűnt a higanylámpás közvilágítás, bár a helyettük alkalmazott gazdaságosabban üzemeltethető nátriumlámpák nem mindenütt váltak be látási komfort terén. Főleg egyes mellékutak világítása sikerült alulméretezettre, a nátriumlámpák sárga fényét sem kedveli mindenki. Viszont az energiatakarékosság terén ez a manőver nagy előrelépést jelentett. Ipari ingatlanokon, és magántulajdonú egyéb világítási hálózatokon a higanygőzlámpa ma is sokfelé megtalálható.

A higanygőzlámpák általában vörös emisszióban kicsit szegényes, zöldesfehér fényt adnak, legtöbbször 4000 K korrelált színhőmérsékleten. Üzemeltetésük egyszerű, a hozzájuk való fojtótekercsen kívül más segédberendezést nem igényelnek. Élettartamuk gyártótól, és a lámpa teljesítményétől is függően 5000-20000 üzemóra körül várható.

A hozzászólások le vannak tiltva.