Gyújtókészülékek és előtétek

A gyakorlatban is használatos fényforrások többsége gázkisülőlámpa – lehet akár kisnyomású, vagy nagynyomású a konstrukció – valamennyien áramkorlátozó előtétet igényelnek üzemszerű működésükhöz, némelyikük ezenfelül még gyújtókészüléket is.

Miért is szükségesek ezek a segédberendezések? Azért, mert a gázkisülőlámpák “negatív ellenállás-karakterisztikájúak” ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy – ellentétben az izzólámpákkal – nem kapcsolhatóak közvetlenül a táphálózatra. Ha mégis megtesszük ezt, azonnal, vagy nagyon rövid időn belül tönkremennek.

A folyamat lényege, hogy áramkorlátozás nélküli tápellátás esetén a gázkisülésen átvándorló töltéshordozók lavinaszerű folyamat keretében megsokszorozzák önmagukat, ezáltal a gázkisülési csövön áthaladó áramerősség rohamosan növekszik, egészen addig, amíg túl nem lépi a konstrukció által elviselhető határértékeket. A jelenség eredménye zárlatszerű folyamat, a gázkisülőlámpa gyakran robbanás általi tönkremenetele.

Tehát az átfolyó áramot korlátozni kell, de hogyan? Az ohmikus előtétellenállások használata kézenfekvő, de megengedhetetlenül veszteséges, a jó hatásfok követelményeinek teljesen ellentmondó metódus. Nem is alkalmazzák sehol, egyetlen kivételt erősítő szabály létezik: A háztartásokban régebben előforduló “kvarclámpa”, melynek UV-sugárzó higanygőz kisülőcsövéhez fűtőtestként kiképzett huzalellenállás szolgáltatja az áramkorlátozó funkciót.

Jóval kisebb veszteségű, ma is gyakran alkalmazott áramkorlátozó eszköz az induktív előtét, ami gyakrabban fojtótekercs (soros induktivitás), ritkábban pedig szórótranszformátor – ez utóbbi konstrukcióját úgy alakítják ki, hogy a szekunder oldalán a betervezett áramerősségnél nagyobbat szolgáltatni nem képes.

Néhány évtizede léteznek már, de a közelmúltban terjedtek el igazán a speciális működtetőelektronikák. Ezek a hozzájuk való fényforrást tökéletesen kiszolgálják, egyéb segédberendezésre alkalmazásukkor nincs szükség. Többnyire kicsik, könnyűek, igen jó a hatásfokuk, kiküszöbölik a lámpák 50Hz-es villódzását, és még számtalan más előnyük is van. Hátrányuk a – tömeggyártott termékhez méltatlanul és indokolatlanul – magas áruk, és a szakszerűtlen bánásmódra, hálózati túlfeszültségekre fokozott érzékenységük. Fiatal múltjuknál fogva, ezek még nem muzeális kategóriájú eszközök, ezért a további ismertetésüktől eltekintünk.

Egyes lámpafajtáknál bekapcsolásakor szükség van a gyújtókészülék közreműködésére is, mely a még hideg kisülőtest gáztöltetének átütésével biztosítja a már előzetesen áramkorlátozott tápfeszültség részére az ionizált, immár vezetőképes gázteret, melyen ezután már a névleges üzemi áram folyhatik át, lehetővé téve ezáltal a fényforrás üzemszerű működését.

A már vezetőképes gáztér, és nagyjábóli névleges értékére beállt égési feszültség esetén a gyújtókészülékek önműködően beszüntetik a gyújtóimpulzusok adását, és ez így is marad a következő ki-be kapcsolásig. Természetesen ez a kitétel csak üzemképes fényforrás esetén valóságos, meghibásodott (gyújthatatlan) lámpa esetén a gyújtó vagy leáll magától, vagy a soron következő kikapcsolásig feleslegesen szolgáltatja a nagyfeszültségű impulzusokat.

Talán a legismertebb, egyszerű gyújtókészülék a fénycsövek glimmgyújtó patronja. Valamivel bonyolultabb a nagynyomású fényforrások soros, vagy párhuzamos gyújtókészüléke (a soros a jobb, de többnyire drágább is). Bármely gyújtókészülék lehet elektromechanikus, illetve részben vagy teljesen elektronikus.

A nagynyomású gázkisülőlámpák közönséges gyújtókészülékkel csak hideg állapotukban indíthatók. A kikapcsolt, de még meleg lámpa csak egy bizonyos – a fényforrás fajtájától, valamint a lámpatest konstrukciójától függő lehűlési idő kivárása után gyújtható újra, ez az időtartam átlagosan 1-12 perc szokott lenni. Egyes nagynyomású fényforrások áramhozzávezetését úgy alakítják ki, hogy egészen nagy gyújtófeszültségek esetén is kizárólag csak a kisülőtérben keletkezhessen átütés. Ezek az azonnal újragyújtható (/D2-es/ fényforrások – többnyire fémhalogénlámpák – a hozzájuk tervezett nagyfeszültségű gyújtókészülékekkel üzemmeleg állapotban is újragyújthatók.

Gyújtófeszültségek:

– Fénycsőhöz használatos glimmpatron: 200-500V, fojtótekercsen keletkező indukció.
– Kisebb 35-70W-os nátriumlámpák soros gyújtói: 1-3kV, a készülék által szolgáltatott feszültség, vagy párhuzamos gyújtónál szintén 1-3kV, fojtótekercsen keletkező feszültséglökés.
– Nagyobb, 100-3500W-os lámpák gyújtói: 4-6kV, keletkezésük módja mint fentebb.
– /D2-es, azonnal újragyújtható lámpák gyújtói: 25-60kV, a gyújtókészülék által szolgáltatva.

A párhuzamos rendszerű gyújtókészülékek szinte kivétel nélkül a fojtótekercs önindukcióját használják fel a szükséges gyújtófeszültség előállítására. Egyik kivétel közülük a hazai gyártású, a ’90-es évek elején megjelent, teljesen elektronikus felépítésű UNITOR gyújtóegység, mely saját maga állítja elő a megkívánt 3-4kV-os nagyfeszültséget. A mára elavultnak számító, de máskülönben ötletes konstrukció – bár alapvetően jól működött – rengeteg bajt is okozott, mert meghibásodott fényforrás esetén is folyamatosan szolgáltatta a nagyfeszültségű gyújtóimpulzusokat. Ennek következtében különféle károk keletkezhettek a lámpatestben, tűzeset is történt már emiatt, az Unitort többek között ezért is mellőzik már régóta. (eredetileg az ősrégi, beépített glimmpatronos, rendkívül problémás Tungsram S400 párhuzamos gyújtó egy az egybeni kiváltására készült)

A mai korszerű elektronikus gyújtókészülékek már mind “leállósak” – függetlenül attól, hogy sikerült-e a fényforrást begyújtani, a bekapcsolástól számított 1-10 percen belül mindenképpen maguktól megszüntetik az impulzusszolgáltatást, egészen a következő bekapcsolásig. Nagyon jó minőségű, megbízható, kitűnően bevált a hazai Lightronic Kft által gyártott LSI sorozat – ez többféle kivitelben létező, 35-1000W közötti lámpákhoz alkalmas időzítős, soros rendszerű, teljesen elektronikus gyújtókészülék.

Fotógalériánkban számtalan régebbi, és korszerűbb típust is bemutatunk, természetesen továbbra is a teljességre való törekvés nélkül…

 

 

 

 

 

A hozzászólások le vannak tiltva.