Fénycsövek

A fénycsövek kisnyomású gázkisüléses, fluorescens fényforrások. Tulajdonképpeni ősük a neonreklámokban használatos nagyfeszültségű fénycső, mely hidegkatóddal üzemelő, egyedi kézműves termékként előállított fényforrás.
Ezzel szemben a köznapi, általános világítási célra használatos fénycső – melyek kutatása és fejlesztése az 1920-as években kezdődött el külföldön – tömegtermeléssel előállított, melegkatódot tartalmazó világítóeszköz.

A korai próbálkozások során a legtöbb gondot a fénycsőben fellépő – kevés látható fénykibocsátás – mellett jelentős, 254 nanométeres UV-C emisszió látható fénnyé alakítása okozta. Azonban kiterjedt kutatások után, 1935 körül az úgynevezett „halofoszfát” fényporok ezt a problémakört sikeresen megoldották.
A halofoszfátokkal sikerült viszonylag egyszerűen megvalósítani az általában nyert fehér fény színhőmérsékletének különféle variációit – egyazon vegyi összetételű fényporral – így a 2700K- Warm White, és a 6500K- Cool Daylight színárnyalatok, és ezek köztesei egyszerűen megvalósíthatóak. Ehhez mindösszesen a fénypor gyártásakor be kell állítani a lumineszkálásra késztető szennyezőanyagok – aktivátor, és szenzibilizátor – bekerülési arányait, ezáltal ugyanattól a vegyi összetételű alap-portól megkaphatjuk bármelyik színhőmérsékletű fénykibocsátást.

Jól bevált mivoltuk ellenére, a halofoszfát porok sem mentesek bizonyos hátrányoktól, ezért fejlesztették ki később a háromsávos, és ötsávos fényporokat, melyek működése hasonlít a színes TV képcsövek gyártásánál használatos képernyőfoszforokéhoz – de míg a képcsőfoszfor-ponthármasok a becsapódó elektronsugárzásra gerjednek, addig a fénycsőhöz alkalmasaknak a 254 nanométeres ultraibolya sugárzás a gerjesztőjük.
A fénycsövek mára számtalan formában, méretben, és színárnyalatban kaphatóak, a régebbi standard fénycsövek 15 és 80W között készültek halofoszfát porozással, 10-12 színárnyalatban. Ezek gyártása a közelmúltban megszűnt, három és ötsávos porozással kapható részben a régebbiekkel kompatibilis cső, részben pedig új méret és teljesítményválaszték.

Számtalan féle kompaktfénycső is beszerezhető, ezek azonban nem muzeális értékűek, ezért nem is foglalkozunk velük.

A régebbi standard Tungsram-típusválasztékban színes fénycsövek is kaphatóak voltak, ezek egy része kikapcsolt állapotban fehér, de üzemében színesen világít – porozásuk halofoszfát, willemit, kalciumvolframát, stb.. lehet – míg a piros, sárga, narancsszínű csövek belülfestett búrával, a belső festésre felhordott halofoszfát porozás segítségével adják a tőlük megkívánt fényt.

A fénycsövek élettartama 2000-15000 óra lehet, konstrukciótól és üzemeltetéstől függően. A környezeti hőmérsékletre – mint minden kisnyomású gázkisüléses fényforrás – érzékenyek: hidegben nehezen gyújtanak, kevés fényt adnak. Nagy melegben a fénypor kvantumhatásfoka romlik, legideálisabb számukra a 15-35C fok közötti hőmérséklet.
Működtetésükhöz fojtótekercs rendszerű előtét, és egyszerű glimmgyújtó patron, vagy elektronikus starter szükséges. Ma már ahol csak lehet, ezek helyett elektronikus előtéteket használnak, a kiváló hatásfok és villódzásmentes üzem elérése érdekében. Színvisszaadási indexük 40-80+ körüli érték, egészen kiváló színvisszaadású példányok is kaphatóak a kereskedelemben.

A hozzászólások le vannak tiltva.