Fémhalogénlámpák

Bár a higanygőzlámpák számtalan világítási feladat megoldására alkalmasak voltak bevezetésük idején, azonban ott, ahol a nagy fényáram és a színhelyes látás igénye egyidejűleg lépett fel, gyakorlatilag használhatatlannak bizonyultak.
Márpedig az akkoriban terjedő színes TV-közvetítések (1960-as évek) fényminőség és mennyiség-igénye, egyes speciális üzemek megvilágítási problémái, sportpályák világítása, stb.. megkövetelték volna az izzólámpához hasonlóan folytonos spektrumú, de annál jóval gazdaságosabb és tartósabb fényforrás alkalmazását.
Megindultak tehát a kutatások az addigi legjobban bevált gázkisülő fényforrás, a nagynyomású higanylámpa tulajdonságainak feljavítására, amelyek rövidesen eredménnyel is jártak: Sikerült a kisülőtérbe adagolt ritkaföldfém-halogenidekkel, és egyéb adalékokkal kitölteni a higanygőzkisülés látható emissziójának spektrális hézagait.

Az új fényforrás, a fémhalogénlámpa – miután a gyártók leküzdötték a korai konstrukciók gyermekbetegségeit – rendkívül jól bevált, szinte minden világítási feladat megoldására találunk megfelelő példányt, köszönhetően a hatalmas választéknak. A fejlesztésük máig is tart, az utóbbi évtizedben meglehetősen elterjedt lett a kerámia kisülőcsöves, minden paraméterében javított, igen tartós konstrukciós változat – CMH, CDM, stb.. típusok – ezek kiváló tulajdonságai között feltétlenül megemlítendő, hogy igen nagy fényáramot szolgáltatnak – kiváló hatásfok! – mindeközben az amúgy is hosszú élettartamú fényforrás által szolgáltatott fény minősége, színezete nem változik feltűnően a lámpa öregedésével.
Annak ellenére, hogy az utóbbi néhány évben a nagyteljesítményű fehér LED-ek igen komoly fejlődésen mentek keresztül, és gyártóik reklámkampányokkal igyekeznek rávezetni a fémhalogénlámpák felhasználóit LED-re való áttérésre, az új fényforrás többnyire csalódást okoz. Bátran kijelenthetjük, hogy egy jó minőségű fémhalogénlámpa sokkal jobb fényminőséget szolgáltat mint bármelyik LED, ár/érték arányuk is jobb(megtérülési költség!), és a választék is nagyobb, kis és nagy teljesítményfokozatban egyaránt kaphatók olcsóbb és igényesebb fémhalogénizzók egyaránt.
A fémhalogénlámpák készülnek 20W és 3500W között számtalan, de szabványos teljesítményfokozatban, többnyire 3000, 4300, és 6000 Kelvin színhőmérsékletű kivitelben, színvisszaadási indexük típusfüggő, általában 60-90+ CRI indexre számíthatunk. Díszvilágítási, és különleges ipari célokra színes fényű típusok is készültek, illetve most is készülnek.
Működtetésükhöz fojtótekercs rendszerű előtét, valamint többségükhöz gyújtókészülék szükséges, illetve létezik belsőgyújtós (segédelektródás, vagy rezonáns) konstrukció is. Egyes típusok elektronikus előtéttel is üzemelhetnek, ez minden funkciót egymagában ellát.

 

Tekintsük meg őket az alábbi képeken is!

rövidesen

A hozzászólások le vannak tiltva.